Den sydliga kärrsnäppan är idag akut hotad i Sverige. Orsaken till minskningen är framförallt utdikning av landskapet, vilket kraftigt har missgynnat denna vadare och många andra arter.
Projektets huvudsakliga syfte är att rädda den akut hotade sydliga kärrsnäppan från utrotning genom att stärka och stabilisera den vilda populationen och öka allmänhetens kunskap om sydlig kärrsnäppa, vadare och strandängsmiljöer.
I projektet ingår fyra huvuduppdrag:
Alarmerande siffror visar att den biologiska mångfalden minskar i Sverige. Antalet rödlistade arter har ökat med 11 procent under de senaste fem åren. Sverige når därmed inte de globala målen för biologiska mångfald och mer måste göras för att rädda vår natur. En artgrupp som sticker ut är våra svenska fåglar, där bland annat antalet flera vadarfåglar har minskat drastiskt. Särskilt akut är läget för den sydliga kärrsnäppan (Calidris alpina schinzii) som idag endast finns i små, spridda bestånd i Sverige. Denna försynta och vackra vadarfågel är en flaggskeppsart för svenska strandängsmiljöer. Genom att rädda den sista spillran som Sverige har kvar kommer även andra strandängsbundna arter att gynnas och därmed även den biologiska mångfalden.
Åtgärderna behöver anpassas till lokala förhållanden, då varje lokal har olika förutsättningar. Det handlar bland annat om att uppnå gynnsamt bete och att anlägga eller återställa grunda vattensamlingar genom att plugga igen diken.
För att minska predationstrycket arbetar projektet även med både direkt och indirekt predatorkontroll.
I årsrapporten för 2023 kan du läsa om vad vi åstadkommit under året – från den lyckade headstartingen där ett tiotal fåglar fick hjälp att överleva den mest kritiska delen i livet, till höstens våtmarksrestaurering i Segerstad. Där kan du även hitta de oroväckande siffrorna från vårens inventeringar, som visar hur dåligt ställt det är med populationen och hur viktigt det är att vi hjälper den sydliga kärrsnäppan nu, innan det är för sent.
Årsrapport 2023 (svenska)
Årsrapport 2023 (engelska)