Om projektet

Projekt sydlig kärrsnäppa

Den sydliga kärrsnäppan är idag akut hotad i Sverige. Orsaken till minskningen är framförallt utdikning av landskapet, vilket kraftigt har missgynnat denna vadare och många andra arter.

Projektets huvudsakliga syfte är att rädda den akut hotade sydliga kärrsnäppan från utrotning genom att stärka och stabilisera den vilda populationen och öka allmänhetens kunskap om sydlig kärrsnäppa, vadare och strandängsmiljöer.

I projektet ingår fyra huvuduppdrag:

Viktiga våtmarker

Våtmarker och strandängar spelar en viktig roll i ekosystemet för bland annat grundvattennivåerna och för att minska utsläppet av växthusgaser. De är också bland de mest artrika miljöerna i Sverige.

Din lott bidrar

Tack vare Postkodlotteriet och dig som har postkodlott har vi möjlighet att rädda den utrotningshotade sydliga kärrsnäppan.

En symbol för ett sårbart ekosystem

Alarmerande siffror visar att den biologiska mångfalden minskar i Sverige. Antalet rödlistade arter har ökat med 11 procent under de senaste fem åren. Sverige når därmed inte de globala målen för biologiska mångfald och mer måste göras för att rädda vår natur. En artgrupp som sticker ut är våra svenska fåglar, där bland annat antalet flera vadarfåglar har minskat drastiskt. Särskilt akut är läget för den sydliga kärrsnäppan (Calidris alpina schinzii) som idag endast finns i små, spridda bestånd i Sverige. Denna försynta och vackra vadarfågel är en flaggskeppsart för svenska strandängsmiljöer. Genom att rädda den sista spillran som Sverige har kvar kommer även andra strandängsbundna arter att gynnas och därmed även den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi i projektet

Inventering och övervakning

På utvalda lokaler kommer bon att övervakas noggrant under hela häckningssäsongen och föräldrarna ringmärks under ruvningsperioden. Vi räknar samtidigt antalet ägg i bona och noterar hur många ungar som kläcks och hur många som överlever tills de blir flygfärdiga. Innan ungarna lämnar boet ringmärks de så att vi kan följa dem över tid, se hur många som återvänder från övervintringsområdet och därmed uppskatta överlevnad på återvändande individer. Den sydliga kärrsnäppan är starkt hemortstrogen vilket innebär att den återvänder till samma plats årligen.

Avel, uppfödning och utsättning

Vi kommer inledningsvis arbeta med en bevarandeteknik som kallas för ”headstarting”. Metoden har visats vara effektiv för att stoppa pågående populationsminskningar hos andra hotade vadarfåglar.

Vid headstarting samlas ägg in från vilda fåglars bon, varefter ungarna kläcks och föds upp i hägn. När ungarna växt till sig släpps de ut på lämpliga lokaler. En större och nästan flygfärdig unge kan skydda sig betydligt bättre mot rovdjur. Detta möjliggör för ett större antal individer att nå självständighet utan att falla offer för predatorer eller dö av andra orsaker som födobrist eller olyckor.

Åtgärder i fält

Åtgärderna behöver anpassas till lokala förhållanden, då varje lokal har olika förutsättningar och har förändrats på olika sätt. Det kommer bland annat handla om att uppnå gynnsamt bete och att anlägga eller återställa grunda vattensamlingar genom att plugga igen diken.

För att minska predationstrycket kommer projektet att arbeta med predatorkontroll. Direkt predatorkontroll sker när rovdjur i nära anslutning till fåglarnas häckplats tas bort genom jakt eller fångst i samarbete med lokala jaktkretsar, medan indirekt predatorkontroll sker genom att försvåra för predatorerna att komma åt fåglarna, t.ex. genom att ta bort höga träd eller buskar som kan fungera som utsiktsplatser för rovfåglar eller att sätta upp stängsel för att hålla marklevande rovdjur borta.

Utbildning och information

I projektet kommer vi att arbeta på flera sätt för att sprida kunskap om sydlig kärrsnäppa och andra vadare samt deras livsmiljöer och biologisk mångfald.

BirdLife Sverige har pågående projekt som riktar sig mot pedagoger, barn, skolklasser och familjer. Vi kommer inom dessa projekt att ta fram utbildningsmaterial i form av både digitala interaktiva uppdrag och traditionellt pedagogiskt material.

På Nordens Ark kommer vi att skapa en informationsplats i parken där man kan följa arbetet med att bevara den sydliga kärrsnäppan.  Nordens Ark kommer även anordna årliga event i parken för att sprida information och skapa engagemang för den sydliga kärrsnäppa och andra hotade vadarfåglar.

När projektet överraskades av Postkodlotteriet.

#projektsydligkärrsnäppa #sydligkärrsnäppa #nordensark #birdlifesverige #calidrisalpinaschinzii #balticdunlins #postkodlotteriet #postkodeffekten

En sista utväg för den sydliga kärrsnäppan
Med stöd av Postkodlotteriet

© 2022 All Rights Reserved. Nordens Ark & BirdLife Sverige

sv_SE