Alarmerande resultat för den sydliga kärrsnäppan

Sydlig kärrsnäppa hona på Öland
Sydlig kärrsnäppa (hona) vid Stora Ören på Öland. Foto: Mattias Ullman

Det går allt sämre för den akut hotade sydliga kärrsnäppan i Sverige. Denna lilla vadare är karaktäristisk för våra strandängar och har tidigare häckat i flera landskap i södra Sverige. Idag har den sitt starkaste fäste på Öland och ett litet antal fåglar återfinns i Skåne. Årets inventering visar nedslående resultat – endast 34 par eller spelande hannar hittades på Öland.

I början av 1900-talet fanns runt 1000 par på Öland. 2008 återfanns 62 häckande par, och idag är antalet par färre än 40. Minskningen har gått väldigt fort och populationen minskar troligen med minst fem procent varje år. I Skåne hittades runt fyra häckningar i år, men de lyckades inte få ut några ungar.

-Det är mycket alarmerande, menar Mattias Ullman, projektledare för bevarandeprojektet En sista utväg för den sydliga kärrsnäppan.

Mattias Ullman arbetar på BirdLife Sverige och har lett inventeringarna. Foto: Bengt Grandin

Flera faktorer som torrlagda strandängar och ett förändrat bete bidrar till minskningen.  Den främsta orsaken är dock att en stor andel av äggen blir uppätna av däggdjur och andra fåglar innan kläckning. Men hoppet är inte ute för denna vadare, projekt sydlig kärrsnäppa arbetar på bred front med flera partners för att rädda den sista spillran av den sydliga kärrsnäppan i Sverige. Bland annat kläcks ungar i en skyddad miljö för att sedan släppas ut i det vilda när de kan flyga.

– En flygfärdig unge har betydligt större överlevnadschans än en nykläckt unge eller ett ägg, säger Dick Liljegren, biolog och uppfödningsansvarig på Nordens Ark.

För att stoppa minskningen av populationen behöver vi också göra förbättringar i kärrsnäppornas livsmiljö, till exempel med att återställa torrlagda våtmarker och arbeta med predatordämpande åtgärder. Fortsatta inventeringar är avgörande för att i framtiden ha möjlighet att utvärdera framgångar inom projektets aktiviteter om fem eller tio års tid. Inventeringarna har gjorts i samarbete med Länsstyrelsen Kalmar.

Dick Liljegren vid fältarbete på Ölands södra udde. Foto: Projekt sydlig kärrsnäppa
Vill du läsa mer om inventeringen? Här hittar du 2023 års inventeringsrapport.

En sista utväg för den sydliga kärrsnäppan
med stöd av Postkodlotteriet

En sista utväg för den sydliga kärrsnäppan
Med stöd av Postkodlotteriet

#postkodlotteriet #postkodeffekten #projektsydligkärrsnäppa #sydligkärrsnäppa #nordensark #birdlifesverige #calidrisalpinaschinzii #balticdunlins

© 2022 All Rights Reserved. Nordens Ark & BirdLife Sverige

Spread the love
sv_SE