Om arten (underarten)
Calidris alpina schinzii

Skillnader mellan den nordliga och sydliga kärrsnäppan

  • Något kortare näbb
  • Lite mindre och slankare
  • Något mer diffusa färger
Hur kunde minskningen gå så fort?

När en art eller underart minskar i en så snabb takt som i fallet med den sydliga kärrsnäppan finns det normalt mer än en bakomliggande orsak.

I Sverige, och i övriga länder kring Östersjön, påbörjades en omfattande utdikning (torrläggning) av landskapet under andra halvan av 1800-talet och den blev än mer utbredd i början på 1900-talet. Detta gjorde att naturliga våtmarker och blöta strandängar minskade kraftigt och i vissa delar av Sverige försvann de helt. Detta missgynnade naturligtvis kraftigt de vadarfåglar som under tusentals år anpassat sig  till dessa miljöer. Det innebar också att predatorer som räv och grävling snabbt började uppträda i de torrlagda områdena. Minskad jakt på dessa rovdjur under de senaste 100 åren har ytterligare missgynnat vadarna.

Under början och mitten av 1900-talet anlades på många håll ridåer med buskar och träd ner mot strandängarna, där det tidigare varit  öppna och vidsträckta områden. Dessa har blivit perfekta platser för rovdjur som räv, grävling och kråkor att närma sig vadarnas ägg. Kontroller av bon under häckning som gjorts i både Halland, Skåne och södra Öland under de senaste 20 åren har visat att predationen av ägg på vissa platser  varit 70-100 % per år och i de allra bästa fallen, kring 50 %.

De orsaker som gjort att den sydliga kärrsnäppan blivit akut hotad kring hela Östersjöområdet har också missgynnat sex andra vadararter som häckar på liknande sätt och i ungefär samma biotop; tofsvipa, strandskata, rödbena, brushane, storspov och större strandpipare. Genom att försöka hjälpa de sydliga kärrsnäpporna, hjälper vi också andra arter som anpassat sig till strandängarna.

Människan har på flera sätt rubbat balansen i naturen och det har kraftigt missgynnat dessa vadare. Vi ska nu försöka återskapa naturliga våtmarker och strandängar samt på vissa håll införa predationshämmande åtgärder, för att hjälpa vadarna igen.

#projektsydligkärrsnäppa #sydligkärrsnäppa #nordensark #birdlifesverige #calidrisalpinaschinzii #balticdunlins #postkodlotteriet #postkodeffekten

En sista utväg för den sydliga kärrsnäppan
Med stöd av Postkodlotteriet

© 2022 All Rights Reserved. Nordens Ark & BirdLife Sverige

sv_SE