Inventering och övervakning

Inventering och övervakning av bon

På utvalda lokaler kommer bon att övervakas noggrant under hela häckningssäsongen och föräldrarna ringmärks under ruvningsperioden. Vi räknar samtidigt antalet ägg i bona och noterar hur många ungar som kläcks och hur många som överlever tills de blir flygfärdiga.

Ringmärkning av ungar

Innan ungarna lämnar boet ringmärks de så att vi kan följa dem över tid, se hur många som återvänder från övervintringsområdet och därmed uppskatta överlevnad på återvändande individer. Den sydliga kärrsnäppan är starkt hemortstrogen vilket innebär att den återvänder till samma plats årligen.

Avel, uppfödning och utsättning

Headstarting

Vi kommer inledningsvis arbeta med en bevarandeteknik som kallas för ”headstarting”. Metoden har visats vara effektiv för att stoppa pågående populationsminskningar hos andra hotade vadarfåglar.

Vid headstarting samlas ägg in från vilda fåglars bon, varefter ungarna kläcks och föds upp i hägn. När ungarna växt till sig släpps de ut på lämpliga lokaler. En större och nästan flygfärdig unge kan skydda sig betydligt bättre mot rovdjur. Detta möjliggör för ett större antal individer att nå självständighet utan att falla offer för predatorer eller dö av andra orsaker som födobrist eller olyckor.

Åtgärder i fält

Restaurering av våtmarker

Under 2024 har projekt sydlig kärrsnäppa medfinansierat ett våtmarksprojekt på sydöstra Öland, lett av Länsstyrelsen i Kalmar län. Platsen bedömdes lämplig bland annat för att det tidigare funnits häckande sydliga kärrsnäppor. Arbetet på platsen innebär förenklat att ytvatten kvarhålls och leds i omvägar så att sjömarken håller mer vattensamlingar och fukt än förut. Dämningar har utförts, och diken som grävdes under sent 1800- tal i syfte att leda vatten rakt ut i Östersjön har lagts igen – allt för att återskapa den miljö som strandängsvadarna behöver. Idag håller sjömarken betydligt mer vatten än innan arbetet inleddes. Tack vare åtgärderna hålls också vattnet kvar längre under kärrsnäppornas viktigaste ungfågelperiod i maj och juni.

Utöver våtmarksinsatser har projektet gått in med stöttning i röjningsarbete kring s.k. alvarvätor, vilket är grunda och särpräglade våtmarksmiljöer på Ölands inland. Historiskt var det öländska Alvaret en kal och trädlös miljö, där intensiv beteshävd rådde. Idag är Alvaret i hög grad bevuxen med sly-, busk-, och trädridåer, som inte alls passar med kärrsnäppans krav på kortbetat öppet landskap med vätor.

Skyddsjakt

För att minska predationstrycket arbetar projektet med predatorkontroll. Direkt predatorkontroll sker när rovdjur i nära anslutning till fåglarnas häckplats tas bort genom jakt eller fångst i samarbete med lokala jaktkretsar, medan indirekt predatorkontroll sker genom att försvåra för predatorerna att komma åt fåglarna, till exempel genom att ta bort höga träd eller buskar – eller att sätta upp stängsel för att hålla marklevande rovdjur borta

Våra samarbetspartners

Projektet samverkar med markägare, jakträttsinnehavare och lokala jaktvårdskretsar. I Ottenby naturreservat på Öland sker samverkan med Kungliga Hovstaterna som är jakträttsinnehavare, och på andra öländska vadarlokaler samarbetar vi med Mörbylånga jaktvårdskrets.

Tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län arbetar vi även med projektet Myllrande kust i Hallandfrån tofsvipa till sydlig kärrsnäppa.

Varför skyddsjakt?

Sydlig kärrsnäppa är en akut hotad underart och är – liksom många vadare, en markhäckare. På grund av denna utsatthet faller ägg och ungar offer för till exempel kråkfåglar, räv och grävling, vilket påvisats inte minst på Öland där underarten idag har sitt starkaste fäste. Predationen på vadare på södra Öland är mellan 50 – 90 % varje år.

För en liten och fragmenterad population kan ett sådant högt predationstryck få allvarliga konsekvenser och om den sydliga kärrsnäppan skulle försvinna från Sverige – kan det vara för alltid. Genom att dämpa predationstrycket överlever betydligt fler ungar till vuxen ålder, och samtidigt gynnas också fler utsatta arter av vadare i samma livsmiljö. Här gör våra samarbetspartners en viktig insats.

Projekt sydlig kärrsnäppa står bakom att skyddsjakt är berättigat i sådana fall där allvarlig skada kan påvisas. Skyddsjakten utförs i den sydliga kärrsnäppans sista kärnområden och är ett idogt arbete som kräver kunskap och kontinuitet för att lyckas. Jakten bedrivs med tillstånd från Länsstyrelsen under förutbestämda tider och förhållanden och utförs av jakträttsinnehavare på respektive lokal.

I Ottenby där den sammanhållna populationen av sydlig kärrsnäppa är som störst, bedrivs uppfödning enligt metoden Headstarting. Skyddsjakt är ett viktigt komplement i bevarandearbetet och här är de Kungliga Hovstaterna jakträttsinnehavare.

Nordens Ark och BirdLife Sveriges arbete är en sista kraftsamling för att rädda populationen av sydlig kärrsnäppa i Sverige. Vi inhämtar kunskap från tidigare projekt som exempelvis Vadarprojektet. Tillsammans med berörda länsstyrelser, engagerade markägare, Hovstaterna och lokala jaktvårdskretsar kan vi vända trenden för denna flaggskeppsart och samtidigt bevara våra myllrande artrika strandängsmiljöer.

Projekt sydlig kärrsnäppa verkar i följande områden:

Vellinge kommun, Foteviken i Eskilstorp.

Mörbylånga kommun, områden längs sydöstra Ölands kust och Ottenby.

Samarbete med Länsstyrelsen i Hallands län genom Myllrande kust Halland – från tofsvipa till sydlig kärrsnäppa fortsätter under 2025 där samarbete berör Halmstad kommun, bla. Trönninge ängar och Hagön. Varbergs kommun Galtabäck, Getterön, Båtafjorden och Balgö.

Falkenbergs kommun Lynga och Munkagårdsfloden.

Information och utbildning

Informationsplatser på Ottenby och Nordens Ark

I Projekt sydlig kärrsnäppa vill vi väcka medvetenhet om läget för våra våtmarker och vadare, i synnerhet den sydliga kärrsnäppan. Genom fasta utställningar och informationsplatser på Ottenby och Nordens Ark når vi ut till en bredare målgrupp.

Föreläsningar, event och utbildningsmaterial

För att sprida information och skapa engagemang för den sydliga kärrsnäppan och andra hotade vadarfåglar deltar vi i olika event där vi kan berätta om projektet och vad vi gör. Vi håller föreläsningar under arrangemang som Falsterbo Birdshow, men också på plats i Ottenby och på Nordens Ark.

BirdLife Sverige har pågående projekt som riktar sig mot pedagoger, barn, skolklasser och familjer. Vi kommer inom dessa projekt att ta fram utbildningsmaterial i form av både digitala interaktiva uppdrag och traditionellt pedagogiskt material.

#projektsydligkärrsnäppa #sydligkärrsnäppa #nordensark #birdlifesverige #calidrisalpinaschinzii #balticdunlins #postkodlotteriet #postkodeffekten

En sista utväg för den sydliga kärrsnäppan
Med stöd av Postkodlotteriet

© 2022 All Rights Reserved. Nordens Ark & BirdLife Sverige

sv_SE