Storspoven är en av våra mest karakteristiska vadarfåglar som med sin långa, nedåtböjda näbb och drillande sång är en välkänd fågel i öppna jordbrukslandskap eller i taigans mossar och myrmarker. Storspoven finns i hela Sverige förutom i fjälltrakter och häckar i närhet till våtmarker där den nedåtböjda näbben är ett utmärkt redskap för att leta mask, insekter och små evertebrater.
Storspoven har genomgått en mycket kraftig populationsminskning de senaste 30 åren på grund av habitatsförlust. På cirka 100 år har arealen naturlig gräsmark minskat från cirka 2 milj. hektar till cirka 200 000 hektar i Sverige. Det mosaikartade landskapet som förr karakteriserade kulturbygden med hävdade ängsytor, betesmarker, naturliga småvatten och ordentliga kantzoner har bytts ut mot storskaliga åkerlandskap och monokulturer.
I områden med intensiv sädesodling kan det vara svårt för arten att hitta alternativa häckplatser. Många bon placeras på åkermark och faller sedan offer för det tidiga vårbruket. Eftersom storspoven behöver närhet till vattendrag eller fuktiga torvmossar, är utdikning och igenväxning av myrar och ängsmarker två överhängande hot mot arten. Boplundring av rovdjur liksom jakt som bedrivs på storspovens flyttstråk i sydeuropa anges också som anledningar till populationens kraftiga tillbakagång.
Storspoven får likt de flesta vadare dunungar som kallas för borymmare. Denna benämning syftar till att ungarna inte behöver matas utan nästan direkt efter att de kläckts lämnar boet. Hos storspoven lämnar honan så fort ungarna kläckts. Hanen stannar kvar hos kullen och sköter vakthållningen under ungarnas näringssök. Ungarna smälter väl in i den omgivande vegetationen och lägger sig blickstilla på marken när hanen varnar.
Storspoven övervintrar huvudsakligen längs kuster i Västeuropa och på de Brittiska öarna. Den är mycket ortstrogen när den återvänder till södra Sverige i början av april och några veckor därefter till nordligare delar av landet. Redan runt midsommartid börjar honorna sin resa mot söder. I juli lämnar hanarna sina flygfärdiga ungar, som till sist inleder resan i augusti.