Årets äggkläckning pågår för fullt

Foto: Emma Nygren

Under perioden 24:e april – 10:e maj hittades nio bon av sydlig kärrsnäppa på Öland och i samtliga bon låg fyra ägg. Vi har tillstånd att samla in ägg från två lokaler, dels på Schäferiängarna och dels Stora Ören. Dessa två lokaler är idag den sydliga kärrsnäppans starkaste fästen i landet. Anledningen till att vi samlar in äggen är att en mycket hög andel, kring 70 % per år i snitt, av äggen annars blir uppätna, framförallt av räv, grävling och grå kråka. Genom att vi föder upp ungarna under skyddade former kan vi säkra en större chans för deras överlevnad.

 

De första ungarna har kläckts

Arbetet med kläckning och matning pågår för fullt på uppfödningsstationen i Ottenby. Flera gånger i veckan har vi vägt och lyst äggen för att följa deras fosterutveckling. Redan den 5:e maj kläcktes de första ungarna och i dagsläget har 16 stycken kläckts. Ungarna matas ungefär var tredje timme dygnet runt under de första fem dygnen.

Övriga ägg ligger i skrivande stund fortfarande i våra inkubatorer.

Nykläckt sydlig kärrsnäppa. Foto: Emma Nygren

The last stand for the southern dunlin
med stöd av Postkodlotteriet

The last stand for the southern dunlin
With financial support from the Swedish Postcode Lottery

#postkodlotteriet #postkodeffekten #projektsydligkärrsnäppa #sydligkärrsnäppa #nordensark #birdlifesverige #calidrisalpinaschinzii #balticdunlins

© 2022 All Rights Reserved. Nordens Ark & BirdLife Sverige

Spread the love
en_GB